Skal du deltage i rusturen eller ej?

Som en del af opstarten på de fleste videregående uddannelse, arrangeres der en såkaldt rustur af tutorerne på de forskellige uddannelser. Formålet med en rustur er for de studerende at komme tættere ind på hinanden, igennem forskellige aktiviteter. Rusturen varer typisk omkring 3 dage, hvilket mange føler er passende da man jo er sammen med helt nye mennesker som man skal gøre en indsats for at lære at kende. Det er varierende med hensyn til tidspunktet hvor rusturen er placeret på – enkelte uddannelser placerer den i forbindelse med introugen som ligger inden man er begyndt på studiet, andre placerer den nogle måneder inde i semestret.

Folk er forskellige og der er dermed mange holdninger til vigtigheden og behovet for at deltage i rusturen på ens nye uddannelse. Ifølge mange unge er rusturen den bedste mulighed for at lære de nye studiekammerater at kende og deltager man ikke, får man en hårdere start socialt. Dette kan måske også være sandt i mange tilfælde, men for mange mennesker er rusturen også forbundet med angst, stress og frygt for at blive misforstået. Problematikken ligger for mange i den store rolle som alkohol kan spille på disse ture. Alkohol ender med at blive omdrejningspunktet og kriteriet for at man kan have det sjovt på nogle rusture, hvilket kan være skræmmende for mange. Studielivet kan i mange tilfælde være domineret af en såkaldt drukkultur, hvilket mange unge i realiteten ikke ønsker at deltage i. Er man mere typen som nyder at lære nye mennesker at kende stille og roligt igennem en samtale og afslappede aktiviteter, kan en rustur dermed virke skræmmende. Dette er ikke ensbetydende med at man er kedelig, men blot har et andet behov. For mange unge som deltager i rusturen, finder de ud af at den ikke spillede en så stor rolle alligevel. Er man den mere stille type burde man måske overveje om en rustur i virkeligheden blot gør mere skade en gavn for ens sociale studieliv, hvis man frygter turen mere end man glæder sig. På den anden side ender mange unge som har frygtet turen med at være glad for at de tog afsted, da de finder ud af at turen var meget sjovere end de havde regnet med. Det er dermed vigtigt at tænke sig om, i forbindelse med tilmeldingen til denne tur.